Oamenii presupun adesea că bărbații nu fac cancer la sân. Deși, cancerul de sân se găsește cel mai adesea la femei, și bărbații pot face cancer de sân (aproximativ 1% din cancere de sân, se întâlnesc la un bărbat).
Riscul mediu al unui bărbat de a fi diagnosticat cu cancer de sân în timpul vieții este de aproximativ 1 din 1.000 (comparativ cu unul din opt pentru o femeie medie).
Din păcate, bărbații sunt adesea diagnosticați cu cancer de sân într-un stadiu mai avansat. Motivul principal este că nu au mamografii de screening de rutină, așa cum fac femeile pentru a găsi cancerul de sân într-un stadiu incipient, când este mai ușor de tratat. Și din moment ce bărbații ar putea să nu știe că pot face cancer de sân, de obicei nu sunt în căutarea modificărilor țesutului lor mamar și ar putea să nu realizeze că ar trebui să discute cu medicul lor despre un nodul, durere, tumefiere sau alte simptome.
Cu cât cancerul de sân este depistat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele ca acesta să poată fi tratat cu succes. Rezultatele bărbaților cu cancer de sân sunt aproximativ aceleași cu cele ale femeilor diagnosticate la aceeași vârstă și același stadiu.
Cele mai frecvente simptome ale cancerului de sân la bărbați sunt:
- Un nodul sau tumefiere la nivelul sânului;
- Congestie (înroșire) sau descuamare a pielii la nivelul sânului;
- Iritație sau depresiunea pielii sânilor;
- Secreția mameloanelor;
- Retracția mamelonului sau durere în zona mamelonului.
Care sunt factorii de risc?
- vârsta: riscul de cancer de sân crește odată cu vârsta. Majoritatea cancerelor de sân se întâlnește după vârsta de 50 de ani, dar se poate diagnostica și la bărbați mai tineri.
- mutații genetice: mutațiile (modificările) moștenite ale anumitor gene, cum ar fi BRCA1 și BRCA2, cresc riscul de cancer de sân.
- istoric familial de cancer mamar: riscul unui bărbat de a face cancer de sân este mai mare dacă un membru apropiat al familiei a avut cancer de sân, și mai ales dacă vreo rudă de sex masculin a avut boala.
- tratament de radioterapie: bărbații cărora li s-a efectuat radioterapie la nivelul pieptului, au un risc mai mare de a face cancer de sân.
- Hormonoterapie: medicamentele care conțin estrogen (un hormon care ajută la dezvoltarea și menținerea caracteristicilor sexuale feminine), care au fost folosite pentru a trata cancerul de prostată, cresc riscul de cancer de sân la bărbați.
- Sindromul Klinefelter: este o afecțiune genetică rară în care un bărbat are un cromozom X suplimentar. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de estrogen în organism și la niveluri mai scăzute de androgeni (hormoni care ajută la dezvoltarea și menținerea caracteristicilor sexuale masculine).
- anumite afecțiuni care afectează testiculele: pot crește riscul de cancer de sân.
- Afecțiuni ale ficatului: Ciroza poate scădea nivelurile de androgeni și crește nivelul de estrogen la bărbați, crescând riscul de cancer de sân.
- excesul de greutate și obezitatea: bărbații mai în vârstă, care sunt supraponderali sau care au obezitate, au un risc mai mare de a face cancer de sân decât bărbații cu o greutate normală.
Referințe
https://gogocasino.one