Când starea de sănătate este optima, este relativ usor să consumam suficientă mâncare pentru a obține toti nutrienții și caloriile de care avem nevoie.O alimentație bună este importantă în special dacă aveți cancer, deoarece atât boala cât și tratamentele specifice pot schimba modul în care va alimentati. Acestea din urma pot afecta, de asemenea, modul în care corpul dumneavoastra tolerează anumite alimente și folosește nutrienți.
Majoritatea ghidurilor nutriționale subliniază consumul de legume, fructe și produse din cereale integrale; limitarea cantității de carne roșie pe care o consumați, în special carne procesata sau sortimentele bogate în grăsimi saturate; reducerea consumului de zahăr, alcool și sare; si pastrarea unei greutati corporale optime. Dar atunci când sunteti tratat pentru cancer, aceste lucruri pot fi greu de realizat, mai ales dacă aveți reacții adverse sau pur și simplu nu vă simțiți bine.
În timpul tratamentului pentru cancer, este posibil să trebuiască să vă schimbați modul in care vă alimentati pentru a vă ajuta să dezvoltați rezistență și reziliență la efectele secundare ale cancerului sau ale tratamentului acestuia. Acest lucru poate însemna să mâncați lucruri care în mod normal nu sunt recomandate tuturor categoriilor de pacienți.
Este posibil să aveți nevoie de alimente bogate în proteine și calorii pentru a vă menține greutatea sau alimente special formulate pentru a combate inflamatia sistemică, sau malnutriția. Tipul de cancer, tratamentul dvs. și orice efecte secundare aparute, trebuie luate în considerare atunci când încercați să găsiți cele mai bune modalități de a obține starea de nutriție de care aveti nevoie.
Nevoile nutriționale ale persoanelor cu cancer variază de la persoană la persoană. Îngrijirea dumneavoastră împotriva cancerului este in mainile echipei medicale multidisciplinare, care vă poate ajuta să vă identificați obiectivele nutriționale și să planificați modalități de a vă ajuta să le îndepliniți.
Să vă alimentati corespunzator în timp ce sunteți tratat pentru cancer vă poate ajuta:
- Să vă simțiți mai bine;
- Să vă mențineți puterea și energia;
- Să vă mențineti greutatea și starea de nutriție;
- Să tolerați mai bine efectele secundare legate de tratament;
- Să reduceți riscul de infecție;
- Să vă vindecați/recuperați mai repede.
A mânca bine înseamnă a mânca o varietate de alimente, pentru a obține toti nutrienții de care corpul are nevoie pentru a lupta importiva cancerului. Acești nutrienți includ proteine, grăsimi, carbohidrați, apă, vitamine și minerale etc.
Proteinele
Avem nevoie de proteine pentru creștere, pentru a repara țesuturile corpului și pentru a ne menține sistemul imunitar sănătos. Atunci când corpul nu primește suficiente proteine, ar putea descompune mușchii pentru combustibilul de care are nevoie. Acest lucru face ca recuperarea după boală să dureze mai mult și poate reduce rezistența la infecții. Persoanele cu cancer au adesea nevoie de mai multe proteine decât de obicei.
După o intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, de obicei este nevoie de proteine suplimentare care sa sustină vindecarea țesuturilor și care ajută la combaterea infecțiilor.
Sursele bune de proteine de calitate includ pește, carne de pasăre, carne roșie slabă, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nuci și unturi de nuci, fasole uscată, mazăre sau linte și alimente pe baza de soia.Exista deasemenea si produse pentru nevoi medicale speciale destinate nutriției clinice/oncologice, special formulate și cu un continut ridicat de proteine.
Grasimile
Grăsimile joacă un rol important în nutriția pacientului oncologic. Grăsimile și uleiurile din care acestea deriva servesc ca o sursă bogată de energie pentru organism. Acesta descompune grăsimile și le folosește pentru a stoca energie, pentru a izola și proteja anumite structuri vitale și transportă unele tipuri de vitamine prin sânge.
Poate ati auzit că unele grăsimi sunt mai bune pentru dvs. decât altele. Când luăm în considerare efectele anumitor tipuri de grăsimi asupra inimii și a nivelului de colesterol, alegeți grasimile mononesaturate (măsline, rapița sau arahide) și grăsimi polinesaturate (șofranel, floarea soarelui, porumb și semințe de in) mai des decât grăsimile saturate sau grăsimile trans.
Grăsimile saturate se găsesc în principal în surse animale, cum ar fi carnea rosie, carnea procesata, lactate integrale, brânzeturi maturate sau unt. Unele uleiuri vegetale precum cel de cocos sau uleiul de palmier, sunt deasemenea saturate.Ele se folosesc cu precadere in produsele procesate și ultraprocesate. Grăsimile saturate pot crește colesterolul și cresc riscul pentru a dezvolta boli de inima. Mai puțin de 10% din caloriile totale ar trebui să provină din grăsimi saturate.
Majoritatea grăsimilor trans din dieta noastra provin din gustări și produse de patiserie făcute cu ulei vegetal parțial hidrogenat sau diverse adaosuri vegetale. Aceste surse de grăsimi trans au fost în mare parte eliminate din aprovizionarea majoritatii procesatorilor in special in Uniunea Europeana si SUA. Grăsimile trans sunt prezente în mod natural în unele produse de origine animală, cum ar fi produsele lactate, în cantități mult mai mici. Grăsimile trans pot crește colesterolul rău(LDL) și pot scădea colesterolul bun(HDL). In concluzie, evitați cat de mult puteți consumul de grăsimi trans.
Carbohidrații
Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului. Carbohidrații ofera organismului combustibilul de care are nevoie pentru activitatea fizică și funcționarea corectă a organelor si sistemelor. Cele mai bune surse de carbohidrați – fructele, legumele și cerealele integrale – furnizează, de asemenea, vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți.
Fibrele sunt partea din alimentele vegetale pe care organismul nu o poate digera.
Există doua tipuri de fibre:
- Fibrele insolubile ajută la îndepărtarea rapidă a deșeurilor alimentare din organism;
- Fibrele solubile se leagă cu apa la nivelul colonului pentru a menține un tranzit optim.
Alte surse de carbohidrați includ pâinea, cartofii, orezul, pastele, cerealele sau leguminoasele. Dulciurile (deserturi, bomboane și băuturi cu zahăr) pot furniza carbohidrați, dar furnizează foarte puține vitamine, minerale sau fitonutrienți.
Apa
Apa,lichidele sau fluidele sunt vitale pentru sănătate. Toate celulele corpului au nevoie de apă pentru a funcționa. Daca nu consumați suficiente lichide sau dacă pierdeți lichide prin vărsături sau diaree, puteți deveni deshidratat (corpul nu are atât de multe lichide pe cât ar trebui).
Dacă se întâmplă acest lucru, fluidele și mineralele care vă ajută să vă mențineți corpul în funcțiune pot sa fie intro stare de dezechilibru. Exista apă si in alimentele pe care le consumați, dar o persoană ar trebui să bea in medie, în jur de opt pahare de apa în fiecare zi, pentru a fi sigur că toate celulele corpului se hidrateaza corespunzator.
Este posibil să aveți nevoie de lichide suplimentare dacă aveti stari de voma sau daca aveți episoade de diaree. Rețineți că toate lichidele (supe, lapte, chiar și înghețată și alimente gelatinoase) contează pentru hidratarea optimă.
Vitaminele si mineralele
Corpul dumneavoastra are nevoie de vitamine și minerale pentru a-l ajuta să funcționeze corect și să folosească energia (caloriile) din alimente. Majoritatea se găsesc în mod natural în alimente, dar pot fi consumate și sub formă de capsule sau suplimente/alimente destinate nutriției oncologice.
Dacă aveți o dietă echilibrată, cu suficiente calorii (energie) și proteine, veți primi de obicei multe vitamine si minerale. Dar poate fi greu uneori să respectati o dietă echilibrată atunci când sunteti sub tratament pentru cancer, mai ales dacă exista reacții adverse ale tratamentului.
In cazul existentei acestor efecte, medicul dumneavoastră sau dieteticianul vă poate sugera un supliment cu multivitamine și minerale. Dacă aportul alimentar a fost limitat de câteva săptămâni sau luni deoarece efectele tratamentului nu au permis acest lucru, asigurați-vă că va informati corect medicul. Este posibil ca acesta să vă indrume spre a verifica eventualele deficiențe/carențe.
Dacă vă gândiți să luați un supliment, asigurați-vă că discutați mai întâi acest lucru cu medicul dumneavoastră curant.Sunt multi pacienti cu cancer care iau cantități mari de vitamine, minerale și alte alimente/suplimente pentru a încerca să-și întărească sistemul imunitar sau chiar să distrugă celulele canceroase. Dar unele dintre aceste substanțe pot fi dăunătoare, mai ales atunci când sunt luate în doze mari.
De fapt, doze mari de unele vitamine și minerale pot face chimioterapia sau radioterapia mai puțin eficientă.Dacă medicul dumneavoastră vă spune că este în regulă să luați o vitamină în timpul tratamentului, poate fi cel mai bine alegeți un supliment care nu depășește 100% din doza zilnică recomandata sau unul fără fier (cu excepția cazului în care medicul consideră că aveți nevoie de fier).
Antioxidanții
Antioxidanții includ vitaminele A, C și E; seleniu și zinc; si niste enzime care absorb și se atașează de radicalii liberi (molecule distructive), prevenind atacul asupra celulelor sanatoase.
Dacă doriți să consumați mai mulți antioxidanți, experții în nutritie si dietetica recomandă să consumați o varietate de fructele și legumele, care sunt surse bune de antioxidanți. Dozele mari de suplimente antioxidante sau alimente/lichide imbunatatite cu vitamine nu sunt de obicei recomandate în timpul tratamentului cu chimio sau radioterapie. Discutați cu medicul sau dieteticianul dumneavoastră pentru a afla cel mai bun moment pentru a lua suplimente cu antioxidanti.
Fitonutrienții
Fitonutrienții sau produsii fitochimici sunt compuși vegetali precum carotenoizii, licopenul, resveratrolul și fitosterolii, despre care se cunoaste că au calități de protecție a starii de sănătate.
Se găsesc în special în plante, cum sunt fructele și legumele, sau derivate din plante, cum ar fi tofu(soia) sau ceai. Substanțele fitochimice sunt absorbite cel mai bine prin consumul de alimente pe care acestea le conțin, mai degrabă decât din consumul de suplimente nutritive.
Ierburile aromatice
Plantele medicinale sau ierburile aromatice au fost folosite pentru tratarea bolilor de sute de ani, cu rezultate mixte.Astăzi, acestea se găsesc în multe produse, cum ar fi pastile, extracte lichide, ceaiuri și unguente.
Multe dintre aceste produse sunt inofensive și sigure de utilizat, dar altele pot fi dăunătoare si pot avea efecte secundare. Unele pot chiar interfera cu tratamentele oncologice sau cu recuperarea dupa intervențiile chirurgicale. Dacă sunteți interesat să utilizați produse care conțin ierburi,extracte sau plante medicinale, discutați despre asta cu medicul oncolog.
Mulți dintre pacienti și nu numai, cred că o suplimentele care se găsesc în mediul online sau farmacii, sunt sigure și funcționează. S-a demonstrat insa, că multe produse pe bază de plante nu sunt ceea ce spune eticheta că sunt.Unele produse nu conțin substanțele si proporțiile corecte ale acestora și in plus, pot contine urme de substanțe potențial dăunătoare, aditivi sau contaminanți care nu sunt enumerați pe etichetă. Asta înseamnă că nu există o modalitate sigură de a ști dacă un supliment este sigur sau cum acesta va poate afecta.
Spuneți echipei dumneavoastră de îngrijire, despre orice produse sau suplimente eliberate fără prescripție medicală pe care va gandiți să le folosiți. Luați flaconul/flacoanele la una din vizitele la medic, pentru a vorbi despre doza și asigurați-vă că ingredientele nu interfera cu tratamentele curente, sau afectiunea oncologica de care suferiti. Alte sfaturi legate de siguranță:
- Solicitați echipei dumneavoastră de îngrijire a cancerului informații solide despre suplimentele alimentare.
- Verificați etichetele produselor atât pentru cantitatea, cât și pentru concentrația de ingredientele active din fiecare produs.
- Stopați administrarea și sunați imediat echipa de îngrijire dacă aveți parte de efecte nedorite, cum ar fi respirație șuierătoare(weezing), mâncărime, amorțeală sau furnicături la nivelul membrelor.
Referințe:
Greetings! Very useful advice in this particular article! Its the little changes that will make the biggest changes. Thanks for sharing!
Excellent blog post. I certainly love this website. Keep it up!
Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day. Its always interesting to read content from other writers and use something from other web sites.