Despre nutritia in cancer

Alegeri alimentare atunci când ai cancer

Când ai cancer, boala și tratamentul acesteia te pot face să te simți obosit și slăbit. Dar consumul alimentelor potrivite te poate ajuta.

Nu există o dietă specifică pentru persoanele cu cancer. Însă anumite modele alimentare pot susține sistemul imunitar – apărarea organismului împotriva germenilor – și vă pot oferi putere și energie. Acestea pot atenua efectele secundare ale tratamentului.

Alimentele nutritive pot încuraja organismul să se vindece mai repede. De asemenea, te pot ajuta să menții o greutate sănătoasă și să reduci riscul de a dezvolta alte boli.

Umple-ți farfuria cu fructe și legume: acestea conțin vitaminele și mineralele de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa corect. Fructele și legumele oferă, de asemenea, antioxidanți, care protejează împotriva deteriorării celulare și a inflamației. Pentru cele mai mari beneficii, consumați o varietate largă de fructe și legume.

Consumați suficiente proteine: corpul dumneavoastră folosește proteine pentru a repara țesuturile și a menține sistemul imunitar sănătos. Fără suficiente proteine, acesta folosește mușchii pentru energie. Acest lucru vă poate priva de forță și vă poate crește șansele de infecție. De asemenea, vă poate încetini recuperarea.

Este posibil să aveți nevoie de proteine suplimentare după o intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie. Printre surse bune se numără peștele, carnea de vită slabă, carnea de pasăre, ouăle, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, nucile, fasolea și tofu.

Alege grăsimi sănătoase: grăsimile ajută la menținerea căldurii corpului și ajută la transmiterea nutrienților cheie în tot corpul. Dar unele grăsimi sunt mai bune decât altele. Grăsimile saturate, care se găsesc mai ales în produsele de origine animală, cresc riscul de boli de inimă.

Cea mai mare parte a grăsimilor ar fi bine să provină din grăsimi nesaturate, sănătoase, cum ar fi cele din uleiurile vegetale și fructele de mare. Cercetările sugerează că grăsimile omega-3 găsite în pește pot încetini dezvoltarea celulelor canceroase.

Beți multe lichide: celulele dumneavoastră au nevoie de apă pentru a funcționa corect. Când nu beți suficientă apă, vă deshidratați. Acest lucru vă poate face să vă simțiți obosiți, amețiți și confuzi. Este posibil să aveți dureri de cap. Consumul excesiv de apă poate ajuta la ameliorarea simptomelor cancerului, cum ar fi constipația și oboseala. Anumite tratamente pentru cancer, cum ar fi radiațiile și chimioterapia, au efecte secundare, cum ar fi greața și diareea, care pot duce, de asemenea, la deshidratare.

Ai nevoie de aproximativ 8 pahare de apă în fiecare zi, dar consultă echipa ta medicală. Pentru a consuma suficiente lichide, nu aștepta să bei până când ți-e sete. Bea în mod regulat.

Reduceți consumul de alimente procesate: acestea sunt adesea bogate în sodiu, zahăr și grăsimi saturate nesănătoase.

Limitați consumul de alcool: consumul excesiv de alcool poate contribui la deshidratare. De asemenea, poate irita orice afte bucale cauzate de tratament.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de alcool. Chiar și cantități moderate pot afecta funcționarea măduvei osoase, ceea ce poate avea un impact asupra tratamentului dumneavoastră.

Acordați o atenție deosebită siguranței alimentare: tratamentul pentru cancer vă poate slăbi sistemul imunitar și vă poate crește șansele de a contracta o toxiinfecție alimentară. Acești pași vă pot ajuta să rămâneți în siguranță:

  • Gătiți carnea până este bine făcută și ouăle până când gălbenușurile sunt tari.
  • Evitați germenii cruzi, băuturile și brânzeturile nepasteurizate.
  • Spălați fructele și legumele proaspete.

Echipa dumneavoastră medicală vă poate sugera să urmați instrucțiuni suplimentare sau o „dietă neutropenică”, care are scopul de a limita expunerea la bacterii potențial dăunătoare și alte organisme din alimente.

Mâncați pentru a gestiona efectele secundare ale tratamentului: tratamentele pot afecta modul în care mâncați și beți. Apetitul și simțurile gustului și mirosului se pot modifica. Este posibil să aveți gură uscată sau afte bucale. Sau puteți avea diaree, greață sau constipație.

Este posibil să fie nevoie să vă schimbați dieta pentru a face față acestor efecte secundare. Pașii pot include:

  • Mănâncă patru până la șase mese mici în fiecare zi, în loc de trei mese copioase.
  • Păstrează la îndemână gustări și mese mici bogate în calorii și proteine.
  • Dacă mâncarea are un gust fad, asezonați-o cu mirodenii în loc de sare.

www.nutritionist-resource.com

www.web.com

www.hopkinsmedicine.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *