microflora intestinală

Ce presupune testarea microbiomului?

În ultima vreme, lumea medicală a devenit tot mai conștientă de importanța populațiilor de microorganisme care colonizează intestinul uman, numite generic, microbiota. În timp ce microbiota se poate referi la toate microorganismele găsite într-un mediu (bacterii, virusuri si fungi), microbiomul este definit de colecția de genomuri (material genetic) de la toate microorganismele din mediul respectiv.

Testele microbiomului măsoară micro-oragnismele din tractul gasto-intestinal al unei persoane. Aceste teste pot oferi persoanei o idee despre tipurile și cantitățile de micro-organisme din intestinul său.

Ce este microflora intestinală?

= se referă la microbii, care există în sistemul dumneavoastră digestiv.

Microbiota include atât tulpini de bacterii sănătoase, cât și dăunătoare. Pe lângă că ajută la digestie, microflora intestinală joacă și un rol cheie în sistemul imunitar. Când există un dezechilibru al microbilor intestinali, pot apărea diferite efecte asupra sănătății.

Ce sunt testele microbiomului?

Un test de microbiom examinează flora intestinală dintr-o probă din scaunul unui individ.

Oamenii pot face un test de microbiom pentru a identifica diferitele tipuri de bacterii din tractul gastro-intestinal. Persoanele nu ar trebui să folosească aceste teste pentru diagnostic. Dacă sunt îngrijorați cu privire la sănătatea tractului gastro-intestinal, ar fi bine să contacteze un medic.

Ce măsoară testele microbiomului?

Măsoară diferite niveluri de micro-organisme prezente în tractul gastro-intestinal, unde găsim mai mult de 200 de tipuri de bacterii, virusuri și fungi. Datorită multiplelor cercetări, știm că ele sunt implicate în apariția afecțiunilor cronice.

Testele de microbiom oferă diferite niveluri de analiză (ex: unele pot oferi o privire de ansamblu asupra bacteriilor intestinale, iar altele pot oferi o analiză mai profundă, diferențiind diferite subtipuri de bacterii).

Cum funcționează testele microbiomului?

Există 2 categorii:

1. teste care identifică markeri, ce pot identifica o anumită afecțiune;

2. teste care implică extragerea ADN-ului.

Cine ar putea face un test de microbiom?

– persoanele care doresc să afle mai multe despre tractul lor digestiv;

-oricine suspectează că ar putea avea o afecțiune cronică, ar trebui să consulte un medic pentru testare și diagnostic.

Cum să alegi un test de microbiom?

Produsul trebuie să îndeplinească mai multe criterii:

  • analiza: oamenii ar trebui să verifice dacă testul oferă profunzimea analizei de care au nevoie;
  • explicație: unele teste oferă rezultate care sunt mai ușor de înțeles decât altele;
  • confidențialitate: persoanele care doresc ca informațiile lor să rămână confidențiale, ar trebui să achiziționeze teste doar de la companii care au o politică de confidențialitate solidă.

A cunoaște ce se află în flora ta intestinală poate fi un prim pas în înțelegerea sănătății tale generale, precum și sursa potențialelor probleme, cum ar fi sensibilitățile alimentare și tulburările digestive.

Cercetările recente au asociat dezechilibrele din compoziția microbiotei nu numai cu afecțiunile inflamatorii intestinale, dar si cu afecțiuni cronice, precum depresia, autismul, obezitatea, scleroza multiplă, cancerul, artrita reumatoidă sau boala Parkinson, etc.)

Referințe

https://www.medicalnewstoday.com/articles/microbiome-testing

https://www.healthline.com/health/microbiome-testing#about-gut-flora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *