microflora intestinală

Cum influențează microbiomul funcția tiroidiană?

Axa tiroidă-intestin se referă la comunicarea bidirecțională și interacțiunea dintre microbiomul intestinal și glanda tiroidă. În timp ce cercetările în acest domeniu sunt încă în curs de desfășurare, există dovezi care sugerează că microbiomul intestinal poate influența funcția tiroidiană prin diferite mecanisme.

Modularea imunității

Intestinul este un loc important de interacțiune între sistemul imunitar și microbiomul intestinal. Disbioza (dezechilibru în compoziția microbiotei intestinale), poate duce la disfuncții ale sistemului imunitar și inflamații. Această inflamație cronică poate afecta glanda tiroidă și poate contribui la bolile tiroidiene autoimune (ex. tiroidita Hashimoto și boala Graves).

Absorbția nutrienților

Intestinul este responsabil pentru absorbția nutrienților esențiali, inclusiv iodul și seleniul, care sunt cruciale pentru sinteza hormonilor tiroidieni. O funcție digestivă deficitară poate afecta absorbția nutrienților, ceea ce poate duce la disfuncții tiroidiene din cauza deficiențelor acestor elemente cheie și a altora, cum ar fi fierul.

Metabolismul hormonilor tiroidieni

Activitatea deiodinazei a fost, de asemenea, găsită în peretele intestinal și ar putea contribui la nivelurile totale de T3 ale corpului , afectând funcția tiroidiană.

Permeabilitatea intestinală

Creșterea permeabilității intestinale (intestin permeabil) poate permite substanțelor asociate cu rezultate mai slabe ale sănătății să intre în sânge, declanșând potențial inflamație cronică de grad scăzut care poate afecta funcția tiroidiană și alte domenii ale sănătății dumneavoastră.

Constipație cronică

Constipația poate duce la stres sau anxietate. Stresul poate afecta axa hipotalamus-hipofiză-tiroidă (HPT), care controlează producția și eliberarea hormonilor tiroidieni. Dereglarea acestei axe poate influența funcția tiroidiană.

CONCLUZIE

Cercetarea axei tiroidă-intestin este încă în evoluție și multe detalii rămân să fie elucidate. Cu toate acestea, se pot face multe pentru a vă susține funcția tiroidiană prin susținerea sănătății digestive și a microbiomului

SFATURI: cum să vă susțineți funcția tiroidiană

  • menținerea unui microbiom intestinal sănătos printr-unstare de echilibru între aportul de fibre, alegerea corectă a probioticelor și prebioticelor, precum și evitarea factorilor care perturbă sănătatea intestinului (cum ar fi alimentele care sunt foarte procesate).
  • consumul de alimente bogate în iod poate ajuta, de asemenea, la susținerea funcției tiroidiene.
  • modificări dietetice axate pe sănătatea intestinului. Axa intestin-creier servește ca o legătură vitală, iar cultivarea acestei conexiuni printr-o dietă potrivită pentru dumneavoastră. ajută la crearea unui mediu care vă susține tiroida.

Referințe

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1769

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *