Mai mult de jumătate dintre pacienții cu cancer sunt supuși unei intervenții chirurgicale ca parte a tratamentului lor pentru cancer. Aproape fiecare pacient care are o intervenție chirurgicală va avea o cicatrice. Cicatricile sunt, de fapt, un semn că pielea se vindecă. Se formează pe măsură ce pielea dezvoltă un țesut nou, trăgând împreună rana prin crearea de colagen, care apoi formează țesut cicatricial.
Cicatricile pot avea efecte secundare incomode sau dureroase ( pot servi drept ”mementouri” nedorite ale tratamentului cancerului.
Care sunt diferitele tipuri de cicatrici?
Cele mai frecvente sunt:
- Cicatrici plate: pot deveni mai deschise sau mai întunecate decât pielea din jur, dar nu sunt ridicate sau scufundate.
- Cicatrici cheloide: sunt grupuri groase, neregulate de țesut, care cresc dincolo de granițele inciziei originale. Ele sunt formate din colagen după ce o incizie s-a vindecat.
- Cicatrici hipertrofice: Acestea sunt similare cu cicatricile cheloide, dar apar doar la locul original al inciziei. Ele pot fi ridicate sau mai închise la culoare.
Ce ajută o cicatrice să se vindece după o intervenție chirurgicală?
Există trei lucruri care ajută la reducerea aspectului cicatricilor:
- Hidratează. O cremă hidratantă de înaltă calitate poate bloca umiditatea și uleiurile naturale, menținând pielea hidratată.
- Folosiți protecție solară. Expunerea la soare poate face ca cicatricile să devină mai întunecate sau hiperpigmentare. Folosește o cremă de protecție solară cu SPF 60 sau mai mare și încearcă să te ferești de soare în primul an după operație.
- Masați cicatricea. Odată ce cicatricea ta s-a vindecat, o poți masa. Acest lucru oferă cicatricei umiditate și flexibilitate, ceea ce promovează remodelarea colagenului și ajută cicatricea să se vindece.
Cât timp durează ca o cicatrice să se vindece?
Durează cel puțin trei luni pentru a se stabiliza. La aproximativ 6 până la 12 săptămâni de la prima apariție, vor începe să se înmoaie, iar culoarea se va estompa. La aproximativ un an, au terminat dezvoltarea.
!!!! Cicatricile arată adesea mai rău pe măsură ce se vindecă înainte de a arăta mai bine.
Există efecte secundare asociate cu cicatrici?
Cicatricile nu sunt doar ”cosmetice”. Ele pot provoca strângere sau durere, mai ales dacă se află într-o zonă sensibilă. În funcție de locul în care se află, pot afecta mișcarea sau funcționarea. Cicatricile pot necesita intervenții chirurgicale suplimentare, dacă afectează calitatea vieții unui pacient, nu doar pentru că pacientului nu îi place felul în care arată.
Există vreun tratament disponibil pentru cicatrici?
Majoritatea cicatricilor necesită doar masaj și puțină cremă hidratantă și nu vor necesita îngrijire suplimentară. Dar pentru cicatrici mai severe, sunt disponibile următoarele tratamente:
- Injecții: injecțiile cu corticosteroizi pot reduce dimensiunea cicatricilor cheloide.
- Tratamente cu laser: pot face cicatricile mai puțin vizibile, determinând retragerea vaselor de sânge odată ce cicatricea s-a vindecat complet.
- Chirurgie de refacere a cicatricei: Dacă o cicatrice provoacă o deformare funcțională sau estetică semnificativă, chirurgii pot ”revizui” cicatricea. Acest lucru poate necesită excizia și reînchiderea sau, dacă cicatricea este destul de contractată, poate necesita soluții de chirurgie plastică, cum ar fi o rearanjare locală a țesuturilor ( nu poate reduce doar aspectul cicatricii, ci poate ajuta la îmbunătățirea mișcării și mobilității).
Ce ar trebui să știe pacienții cu cancer despre cicatrici?
Toată lumea, dar mai ales pacienții cu cancer, ar trebui să-și supravegheze cicatricile din cauza riscului de infecție. Roșeața, umflarea, sensibilitatea sau drenajul sunt toate semne de infecție.
Pacienții cu cancer ar trebui, de asemenea, să caute o echipă de îngrijire care să includă un chirurg plastician, care îi poate ajuta să facă față oricărei cicatrici care apar în timpul tratamentului.
Referințe
https://www.mdanderson.org/cancerwise/caring-for-scar-tissue-after-cancer-surgery.h00-159465579.html