Despre nutritia in cancer

Alimentele arse sau rumenite și cancer

Există o legătură între alimentele rumenite sau arse și riscul de a dezvolta cancer?

MIT

Alimentele arse pot conține acrilamidă (un compus, care apare atunci când unele alimente sunt gătite la temperaturi ridicate). Au existat numeroase discuții referitoare la această legătură între acrilamidă și dezvoltarea cancerului.

Cele mai ridicate niveluri de acrilamidă se găsesc în alimente, ce conțin amidon și sunt gătite la temperaturi, ce dăpășesc 120°C (ex. chipsuri, pâine, prăjituri, biscuiți, cafea). Acrilamida poate fi produsă și în timpul gătitului acasă, atunci când alimentele bogate în amidon sunt coapte, la grătar sau prăjite la temperaturi ridicate (ex. cu cît culoarea pâinii prăjite este mai închisă, cu atât concentrația de acrilamidă este mai mare).

Cu toate acestea, studiile privind legătura dintre acrilamidă și cancer, au fost făcute doar pe animale. Toate studiile efectuate pe oameni au fost revizuite, ajungându-se la concluzia că nu există o legătură între acrilamida din alimente și riscul de a dezvolta cancer.

Raportul Programului Național de Toxicologie privind agenții cancerigeni consideră că acrilamida poate fi anticipată în mod rezonabil ca fiind cancerigen uman , pe baza studiilor efectuate pe animale de laborator, cărora li s-a administrat acrilamidă în apa de băut. Cu toate acestea, studiile de toxicologie au arătat că oamenii și rozătoarele nu numai că absorb acrilamida în rate diferite, ci o și metabolizează în mod diferit.

Sunt necesare studii epidemiologice suplimentare, în care nivelurile de acrilamidă sau metaboliții acesteia sunt măsurate în serie la aceiași indivizi de-a lungul timpului (cohorte longitudinale), pentru a determina dacă aportul alimentar de acrilamidă este asociat cu riscuri crescute de cancer la oameni.

Acrilamida, a cărei prezență în alimente a fost împărtășită publicului în 2002 și a cărei importanță a crescut în viața noastră de atunci, conține încă multe necunoscute în ceea ce privește mecanismul de formare, nivelul său în alimente și efectele sale asupra sănătății. Această incertitudine este o preocupare majoră atunci când se iau în considerare riscurile potențiale ale acrilamidei. Prin urmare, ar trebui obținute mai multe informații despre toți factorii, care pot fi cauzați de expunerea la acrilamidă alimentară și, prin gestionarea acestor informații, ar trebui elaborate politici semnificative pentru sănătatea publică. Nivelul ridicat de acrilamidă din alimente precum cartofii prăjiți, pâinea, biscuiții și cafeaua, care au un loc important în viața noastră de zi cu zi și pe care le putem ajunge cu ușurință și le putem consuma pe tot parcursul vieții, este o problemă importantă care trebuie luată în considerare pentru sănătatea noastră.

Iată câteva modalități de a reduce expunerea la acrilamidă din alimente (dacă ești îngrijorat) :

  • Limitați alimentele, care ar putea avea un conținut ridicat de acrilamidă, cum ar fi produsele din cartofi (în special cartofi prăjiți și chipsurile de cartofi), cafeaua și alimentele preparate din cereale (cum ar fi cerealele pentru micul dejun, prăjiturile și pâinea prăjită).
  • Limitați anumite metode de gătit, cum ar fi prăjirea și prepararea la grătar, și limitați timpul de gătire a anumitor alimente. Fierberea și aburul nu produc acrilamidă.
  • Înmuiați feliile de cartofi cruzi în apă timp de 15 până la 30 de minute înainte de prăjire sau grătar, pentru a reduce formarea de acrilamidă în timpul gătirii.
  • Dacă prăjiți cartofi sau prăjiți pâine, gătiți-i la o culoare mai deschisă (spre deosebire de maro închis), care produce mai puțină acrilamidă.
  • Evitați depozitarea cartofilor în frigider, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de acrilamidă în timpul gătirii.

Referințe

https://www.aicr.org/cancer-prevention/healthy-lifestyle/other-lifestyle-risks/#1579802649380-c25dd781-d684
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/acrylamide-fact-sheet
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9858116/
https://www.cancer.org/cancer/risk-prevention/chemicals/acrylamide.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *