Fumatul reprezintă principala cauză de deces prematur, care poate fi prevenită. De asemenea, este principala cauză de cancer la nivel mondial, provocând aproximativ șase milioane de decese pe an.
Fumatul poate determina cancer și, apoi, împiedică organismul ”să lupte”.
Fumatul dăunează majorității organelor. Țigările, trabucurile și pipele dăunează organismului și prezintă riscuri imense pentru sănătate. Poate provoca cancer de: plămân, esofag, laringe, cavitate orală (gură), rinichi, vezică urinară, ficat, pancreas, stomac, col uterin, colon și rect, leucemie mieloidă acută.
Este legat de zeci de afecțiuni de sănătate grave (ex. boli de inimă, diabet zaharat).
Care sunt preocupările legate de fumat?
- Carcinogeni: tutunul conține o serie de agenți cancerigeni cunoscuți. Din cele peste 7000 de substanțe chimice prezente în fumul de țigară, aproximativ 70 sunt cancerigene.
- Fumatul pasiv: expunerea la fumul de la o țigară aprinsă sau la fumul care a fost expirat de către o persoană care fumează. De asemenea, este foarte periculos și pentru copii și crește riscul de cancer pulmonar.
- Țigările electronice: sunt dispozitive cu baterii, care încălzesc un lichid pentru a produce aerosoli (vapori), astfel încât, aceștia să poată fi inhalați. Țigările electronice nu conțin tutun, dar prezintă anumite riscuri pentru sănătate. Termenul de ”vapori” reprezintă ceva inofensiv. Cu toate acestea, aerosolii produși de o țigară electronică nu sunt vapori de apă și pot fi dăunători. Vaporii de țigară electronică pot conține nicotină și alte substanțe, ce creează dependență și pot provoca boli pulmonare, boli de inimă și cancer. Încă nu este cunoscut impactul pe termen lung asupra sănătății. Au existat multe raportări de boli pulmonare grave în cazul persoanelor, care folosesc țigările electronice.
Cum pot fi prevenite cancerele legate de fumat?
Cel mai important lucru este să nu fumezi sau să renunți, dacă o faci. De asemenea, este important să eviți fumatul pasiv. Renunțarea la fumat scade riscul apariției a 12 tipuri de cancer:
- În 5-10 ani de la renunțare, șansa de a face cancer oral, de laringe scade cu jumătate;
- În 10 ani de la renunțare, șansa de a face cancer de vezică urinară, esofag și rinichi scade;
- În 10-15 ani de la renunțare, șansa de a face cancer pulmonar scade la jumătate;
- În 20 de ani de la renunțare, riscul de a face cancer oral, laringe sau pancreas, scade până aproape de cel al unei persoane, care nu fumează. De asemenea, riscul de cancer de col uterin scade cu aproximativ jumătate.
! Nu există forme bune de fumat!
! Fumatul este un factor de risc pentru cancer, ce poate fi evitat!
Referințe
https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/about-e-cigarettes.html
https://teen.smokefree.gov/the-risks-of-tobacco/nicotine-addiction
https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/cancer.html