Despre nutritia in cancer

Care sunt particularitățile nutriționale ale unui pacient cu ileostomă?

Ileostoma este o deschidere, la nivelul peretelui abdominal, a unei porţiuni a tubului digestiv, făcută printr-o intervenţie chirurgicală, deschidere situată la nivelul intestinului subţire – ileon (partea finală a intestinului subţire).Iata cateva sfaturi si particularitati cu privire la regimul alimentar al acestor pacienti:

  • Dieta postoperatorie pentru un pacient cu ileostomă începe cu lichide limpezi și este avansată în funcție de capacitatea pacientului de a tolera dieta.
  • Deoarece, apetitul unei persoane poate fi redus după o intervenție chirurgicală, se recomandă mese mici și frecvente (pacientul să mănânce la fiecare 2-4 ore).
  • Pacientul trebuie instruit să nu sară peste mese, deoarece, acest lucru, poate cauza pierderi de apă și creșterea producției de gaze.
  • Anumite alimente (ex.ouă, brânză), alcoolul, fumatul, consumarea alimentelor cu ajutorul paiului – pot crește producția de gaze.
  • Alimentele ce pot fi consumate în siguranță (fără a ne limita doar la acestea): legumele conservate sau gătite fără coajă și fără semințe, fructele fără coajă și fără semințe, conservele de fructe, produsele lactate, cerealele, alimentele bogate în proteine (carne, brânză de vaci, humus, unt de arahide).
  • Alimentele bogate în fibre trebuie evitate 4-8 săptămâni după operație, deoarece sunt mai greu de digerat și cresc riscul de blocaj (țelină, sparanghel, coji de fructe, fructe uscate, nuci, semințe, floricele de porumb, nucă de cocos). Aceste alimente trebuie incluse treptat și încet în dietă. Alimentele trebuie ”testate” pe rând. Pacientul trebuie să ia înghițituri mici, să mestece bine și să ia înghițituri de apă între mușcături. Dacă există orice indiciu că nu sunt tolerate (ex. crampe, creșterea debitului de lichid) trebuie eliminate.
  • Pacienții care au comorbidități multiple, care afectează restricțiile alimentare, este esențial să se adreseze unui dietetician înregistrat, deoarece riscul complicațiilor postoperatorii este mare. Ex. Pacienții cu diabet zaharat, au nevoie de instrucțiuni speciale despre aportul alimentar adecvat, menținând în același timp un control adecvat al glicemiei.
  • Pacienții cu ileostomă trebuie să fie avertizați în legătură cu riscul de deficit de vitamină B12, fier, magneziu, grăsimi și acid folic.

Referințe:

journals.lww.com/ajnonline/Fulltext/2023/02000/CE__Caring_for_Patients_After_Ileostomy_Surgery.29.aspx

Un gând despre “Care sunt particularitățile nutriționale ale unui pacient cu ileostomă?

  1. Greetings! Very useful advice in this particular article! Its the little changes that will make the biggest changes. Thanks for sharing!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *