Există o concepție greșită, conform căreia pacienții și supraviețuitorii cu cancer de sân (inclusiv cei care doresc să prevină apariția cancerului) ar trebui să evite soia.
Cercetările actuale arată că atunci când soia este consumată cu moderație, nu este doar sigură, ci poate fi chiar benefică.
Moderație înseamnă maxim 3 porții de soia pe zi – 1 porție = 1 cană de ”lapte” de soia sau ½ cană de tofu, edamame sau tempeh
”Învinuite”, de creșterea celulelor canceroase și promovarea cancerului de sân, au fost izoflavonele – un grup de fitoestrogeni, care se găsesc în soia. Acele afirmații au avut la bază studii pe rozătoare. Dar, șoarecii/rozătoarele și oamenii metabolizează diferit acești compuși, iar rezultatele așteptate la oameni vor fi diferite de cele care au apărut la rozătoare.
Alimentele din soia, consumate cu moderație, nu cresc riscul de recidivă a cancerului sau de deces prematur și pot fi chiar benefice.
Diferite preparate din soia:
- Tofu = format prin adăugarea anumitor săruri la ”laptele” din soia;
- Edamame = boabe de soia verzi și tinere;
- ”lapte/iaurt/smântână” din soia – alegeți variantele neîndulcite pentru mai puțin zahăr;
- Burgeri din soia/înlocuitori de carne – sunt foarte ușor de folosit atâta timp cât nu au substanțe adăugate.
Confuzia cu privire la soia apare din termenul ”fitoestrogeni” – au o structură chimică puțin asemănătoare cu estrogenul.
Fitoestrogenii nu sunt același lucru cu estrogenii umani. Alimentele din soia NU conțin estrogeni!
Alimentele din soia sunt o opțiune sănătoasă, în schimb, suplimentele ar trebui evitate!
Cele mai multe studii, care vizează soia și cancerul de sân, au vizat alimentele din soia și mai puțin suplimentele. În prezent, suplimentele de soia nu sunt recomandate.
Soia este sigură pentru supraviețuitori?
Studiile indică faptul că dacă supraviețuitorii cancerul de sân consumă soia pot avea o scădere a recurenței (a reapariției cancerului).
Aditivii pe bază de soia trebuie evitați?
Soia este, adesea, folosită ca aditiv alimentar(ex.lecitină de soia, ulei de soia) și o putem găsi în multe alimente procesate. Aceste forme de soia NU conțin fitoestrogeni. NU trebuie evitate alimentele, care conțin acești aditivi alimentari.
SFAT
Mănâncă alimente din soia, dacă îți plac, sau renunță la ele, dacă nu îți place soia!
DE REȚINUT!
Mâncați cantități moderate din alimentele pe bază de soia (1-3 porții pe zi);
Referințe:
https://www.roswellpark.org/cancertalk/202103/should-cancer-patients-avoid-soy
Caan BJ, Natarajan L, Parker B, Gold EB, Thomson C, Newman V, Rock CL, Pu M, Al-Delaimy W, Pierce JP. Soy food consumption and breast cancer prognosis. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2011
Dong JY, Qin LQ. Soy isoflavones consumption and risk of breast cancer incidence or recurrence: a meta-analysis of prospective studies. Breast Cancer Res Treat. 2011
Greetings! Very useful advice in this particular article! Its the little changes that will make the biggest changes. Thanks for sharing!